Reagerer på blåblå kutt i landbruksforskning
LUKK
Annonse
Annonse

Reagerer på blåblå kutt i landbruksforskning

Av Forskerforum

Publisert 14. november 2013 kl. 08:59

Kuttene vil svekke matnæringen, mener landbruksforskere. Forskerforbundet mener det strider mot blåblå løfter.

reagerer-p--bl-bl--kutt-i-landbruksforskning


– Forskningen er selve motoren i en omstilling- og effektiviseringsprosess i landbruket, sier Gunnar Jordfall.

Fakta
<

Solberg-regjeringen foreslår i sitt budsjettfremlegg å kutte mat- og landbruksforskningen med mer enn 33 millioner kroner. De fleste stemmer i forskningsmiljøet hevder det strider med tidligere signaler fra de blåblå om at de ønsker å styrke forskningsfeltet, skriver Nationen.

– Kuttet er stikk i strid med løftene regjeringen har gitt. De har sagt at forskningsinnsatsen skal økes, og at den skal bli gjennomgripende. Å redusere forskningen på et så viktig politikkfelt som landbruk, rimer dårlig med å gjøre forskningen gjennomgripende, sier leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad til Nationen.

Uforståelig kutt

Det største kuttet kommer i basisbevilgningene til Norges forskningsråd på 13 millioner kroner. Budsjettene til de fem forskningsinstituttene innenfor landbruks- og matsektoren skal også kuttes med 20 millioner kroner. Det rammer Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf), Norsk institutt for skog og landskap, Norsk senter for bygdeforskning og Veterinærinstituttet.

I tillegg får Nofima AS redusert budsjettet sitt fra 187,8 millioner til 167,8 millioner kroner. 

Aaslestads kritikk møter støtte ellers i sektoren. Daglig leder i Forskningsinstituttenes fellesarena Gunnar Jordfald sier til Nationen at regjeringen begynner i feil ende med å kutte i forskningen.

– Dersom man ønsker en omstilling og effektivisering av landbruket, begynner man i feil ende ved å kutte i forskningen, som er selve motoren i en omstilling- og effektiviseringsprosess. Det er helt uforståelig, og på tvers av den nye regjeringens mål om å øke forskningen i næringslivet, sier Gunnar Jordfald.

KrF vil reversere

Landbrukspolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti (KrF), Line Henriette Hjemdal, er ikke enig i de blåblås budsjettpriotiteringer og sier partiet vil gå inn i budsjettforhandlingene for å rette opp kuttene innen forskning og utvikling (FoU).

– Denne regjeringen sier at de skal satse på innovasjon og forskning, og det er veldig bra, men da passer det rett og slett ikke å kutte i FoU-midlene innen landbruk og skog, sier Hjemdal.

Mens flere av forskningsinstituttene som rammes uttrykker bekymring over kuttene, er Bioforsk trygge på at det ikke vil få for store konsekvenser.

– Kuttet er ikke dramatisk stort i forhold til budsjettet, og det er ingenting som tilsvarer en stor kursendring for instituttene. Det er andre faktorer som driver en slik endring, som for eksempel den nye landbruksmeldingen og hvordan forskningsfinansieringen innrettes, sier direktør Harald Lossius.