Stoltenberg lover mer penger til forskning
LUKK

Stoltenberg lover mer penger til forskning

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 15. januar 2013 kl. 11:46

- Vi skal bevilge mer og prioritere hardere, sa statsminister Jens Stoltenberg i møte med forskningssektoren og næringslivet.

Fakta
<

– Forskning er helt avgjørende for verdiskapning, teknologiutvikling og samfunnsutvikling.

Det sa Jens Stoltenberg da i han i dag møtte forskningssektoren og næringslivet på en toppkonferanse i regi av Kunnskapsdepartementet.

Regjeringen stilte sterkt med statsministeren, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og næringsminister Trond Giske. Statsrådene benyttet den årlige kontaktkonferansen med forsknings- og utdanningssektoren til å invitere næringslivet til seminar om forskning i næringslivet. Stoltenberg benyttet også anledningen til å snakke om norsk forskningsinnsats og offentlig finansiering av forskning.

– På spørsmålet om vi satser mye på forskning er svaret ja. Stiller vi spørsmålet om vi satser nok, er svaret nei. Vi må forholde oss til begge deler og ta det derfra, sa Stoltenberg.

Han viste til at det er mange ulike mål på forskningsinnsatsen og at ulike mål viser ulike resultater for norsk innsats. Han ba om at debatten om norsk forskningsinnsats må nyanseres og at jakten på det ene tallet som sier hele sannheten opphører.

– Ser vi på offentlig forskning per innbygger, ligger Norge helt i topp i verden. Knapt noe land bevilger mer per innbygger, men med en gang vi ser innsatsen i forhold til BNP, blir det mer komplisert. Jeg mener vi må fortsette å analysere og bringe frem tall, men på ett eller annet tidspunkt må vi erkjenne at det er et sammensatt og nyansert bilde – at vi bruker mye og at vi må bruke mer, konkluderte Stoltenberg.

Økt satsning

Statsministeren gikk også langt i å love større forskningsbudsjetter i neste statsbudsjett.

– Jeg er glad for at vi satser, men fullt ut opptatt av at den innsatsen må trappes ytterligere opp, sa Stoltenberg og presenterte frem fire offisielle tiltak: økte budsjetter, økt satsing på samarbeid med næringslivet, økt internasjonalisering og satsing på hele utdanningsløpet.

Vi må være mer brutale og mer villige til å ta reelle valg.

– Den ene satsingen er at vi skal bevilge mer. Jeg kommer ikke til å røpe kommende statsbudsjett, men vi kommer til å ha pluss på forskningsbudsjettene. Vi har trappet dem opp allerede, vi har trappet opp til høyere utdanning, vi har hatt over 30 prosent realvekst i forskningsbevilgningene. Vi snakker om at kulturløftet og at det er stort, men forskningsløftet er større. Og det kommer mer penger.

Selv om statsministeren lovte mer penger, la han til at prioriteringene også kommer til å bli hardere.  

– Vi må også bli flinkere til å prioritere. Vi må være mer brutale og mer villige til å ta reelle valg.

«Kunnskap trumfer alt»

I tillegg til regjeringens fire offisielle satsinger, la Stoltenberg frem en satsing han kom på i bilen på vei til konferansen: Å snakke opp forskningen.

– Det skal komme penger, det skal komme programmer, det skal komme internasjonalisering, det skal satses på realfag i skolen. Men alt det har noe å gjøre med vår holdning til forskning generelt, næringsforskning spesielt og realfag. Det er et selvstendig poeng at dere snakker forskningen opp. Det handler ikke om at vi ikke skal være kritiske til det kritikkverdige, men at vi skal være positive til norsk forskning. Vi skal gjøre de konkrete tingene, men vi skal også styrke vår holdning til forskningen, sa Stoltenberg som avsluttet med å understreke et tidligere poeng om kunnskapens betydning for den økonomiske utviklingen:

– Hva skal vi leve av etter oljen? Det vet vi lite om, men det vi helt sikkert vet er at kunnskap vil være helt avgjørende. Kunnskap trumfer alt og det vil vi også ta med oss inn i forskningspolitikken.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var glad for støtten fra statsministeren og næringsministeren i arbeidet med å sette forskning på dagsorden.

– Det er viktig at vi samarbeider godt om å heise oppmerksomheten om hvor betydningsfull forskningen er, sier hun til Forskerforum.

– Dette er en unik forsamling. Vi har samlet dem fordi vi ønsker å sette samarbeid med næringslivet høyere opp på dagsorden, legger hun til.