Varsler stortingsmelding om høyere utdanning
LUKK
Annonse
Annonse

Varsler stortingsmelding om høyere utdanning

Av Forskerforum

Publisert 13. mai 2013 kl. 09:44

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjennomgå kvalitetsreformen i ny stortingsmelding.

Fakta
<

 

– Det hadde vært naturlig å forvente at flere studenter hadde gjennomført til fastsatt tid, sier Kristin Halvorsen til Aftenposten.

Fortsatt utfordringer

Derfor varsler hun nå at kvalitetsreformen, en omlegging av høyere utdanning som ble innført i 2003, skal gjennomgås i en stortingsmelding. Den skal munne ut i forslag til forbedringer, blant annet når det gjelder studiekvalitet. Halvorsen tør foreløpig ikke si noe om når meldingen kan være ferdig.

– Reformen har fungert godt på flere områder. Forskere publiserer mer, flere tar studier i utlandet og vi har fått flere avlagte doktorgrader. Men vi har også noen utfordringer, blant annet gjennomføring, sier Halvorsen.

NHO: Sløsing

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) har forrige uke kritisert at norske studenter har for mange irrelevante studier å velge mellom. NHO-sjef Kristin Skogen Lund viste til Det tropiske idrettsstudiet ved Høgskolen i Finnmark som et utrert eksempel.

– I år var det 1320 studievalg hos Samordna opptak. Med mastergradslinjer og andre studier utenom Samordna opptak har Norge 1900 studietilbud. Det er på tide å spørre om vi overinvesterer i utdannelse og har for mange tilbud. Det er sløsing samtidig som ikke klarer å få tilstrekkelig kvalitet i så mange tilbud, sier Skogen Lund til Dagens Næringsliv.

Færre studietilbud

Halvorsen sier til Aftenposten at hun vil finne bedre mål på kvalitet i utdanningen, men også hvor relevante utdanningene er for arbeidslivet.

Kompetansedirektør Are Turmo i NHO er glad for den varslede stortingsmeldingen, men stiller seg avventende til hvilke grep Halvorsen vil ta. NHO har lenge ønsket seg færre og bedre studietilbud ved norske læresteder.

– Hvis man bruker ressursene på å bygge opp færre og sterkere studietilbud, vil man også kunne følge opp studentene tettere. Det vil igjen gjøre at flere fullfører. Høyt rangerte universiteter som Oxford er kjent for å ha mye og tett kontakt mellom lærere og studenter, sier han til Aftenposten.