Svar til rektor Aarbakke
LUKK

DEBATT

Svar til rektor Aarbakke

Av Egil Børge Mikalsen, tillitsvalgt ved Universitetet i Tromsø

Publisert 22. mai 2013 kl. 10:23

Rektor ved Universitetet i Tromsø forsøker å fremstille mangelfull personalpolitikk som lytefri, mener tillitsvalgt.

svar-til-rektor-aarbakke


Egil Børge Mikalsen, tillitsvalgt ved Universitetet i Tromsø, kritiserer personalpolitikken ved Universitetet i Tromsø.

svar-til-rektor-aarbakke


Rektor Jarle Aarbakke har kritisert Egil Børge Mikalsen for å fremme udokumenterte negative påstander om Universitetet i Tromsø.

Annonse
Fakta
Lars Laird Iversen
Uenighetsfellesskap. Blikk på demokratisk samhandling
Universitetsforlaget, 2014
174 sider
Veil. pris 259,-

I et debattinnlegg i Dagens næringsliv (DN) 14. mai og Forskerforum.no 16. mai går rektor ved Universitetet i Tromsø (UiT) Jarle Aarbakke til det som DN kaller et motangrep, på mine uttalelser til DN 29. april i år. Jeg hadde tenkt at når rektor først hadde fått kommentert mine uttalelser både i DN og senere i lokalpressen, hvor jeg forøvrig avsto fra ytterligere kommentarer, skulle vår disputt være historie. Men, når det er sagt, har jeg ingenting imot en saklig, skriftlig debatt. Bedre det enn å bli skjelt ut i offentlighet, som sist i en pause i Hålogaland lagmannsrett 28. februar i år.

Når man påklager et vedtak i et offentlig organ, må man kunne forvente at klageorganet foretar en uhildet vurdering av saken. Når én person har innstilt til og vært med på å fatte et vedtak, står det i alle fall helt klart for meg at når klageorganet ledes av denne personens samboer, så foretar ikke klageorganet en uhildet vurdering.

Jeg har vært så heldig at jeg har vært valgt som hovedtillitsvalgt i Forskerforbundets lokallag ved UiT fra 1997 til 2010 og deretter fungert som tillitsvalgt, hele tiden som fulltidsbeskjeftigelse. Jeg har forståelse for at universitetsledelsen ønsker at personalpolitikken skal fremstå som lytefri. En del av min jobb som tillitsvalg, har vært å tale saken for de som får kjenne de uheldige sidene ved UiTs personalpolitikk. Det er det stadig økende antall medlemmer som ber oss om hjelp, samt det faktum at UiTs ledelse ikke har vist vilje eller evne til å redusere antallet midlertidig tilsatte, som blant annet gjør at jeg tillater meg å kritisere denne personalpolitikken.

Det er flere enn meg som har stilt spørsmål med hva universitetsledelsen skjuler.

Aarbakke viser til medarbeiderundersøkelser. Jeg er bare kjent med én av disse, en større undersøkelse som ble gjennomført for to år siden. Jeg kan dessverre ikke referere noe fra den, da det kun er ledelsen som kjenner resultatet i sin helhet. Hvis resultatet er så godt som det kan tolkes av Aarbakkes utsagn, kunne den vel vært presentert i sin helhet, i alle fall for oss som er sentrale tillitsvalgte. Resultatet av medarbeiderundersøkelsen har vært unndratt innsyn på en slik måte at det er flere enn meg som har stilt spørsmål med hva universitetsledelsen skjuler.

Aarbakke avslutter med å stille seg undrende til om Forskerforbundet sentralt har noen prinsipper for saklighet og medieopptreden, og om dette når ut til lokale tillitsvalgte. På de medietreningskurs som Forskerforbundet har arrangert og jeg deltatt på, har jeg lært at en må kunne stå for det en uttaler i media. I oppslaget i DN 29. april har journalisten gitt en balansert og god framstilling av det jeg sa i intervjuet. Hvis Aarbakkes undring derimot går på hvorfor ikke Forskerforbundet sentralt sensurerer lokale tillitsvalgte, så kan jeg kun si: De skulle bare prøve.