– Forstemmende prosess
LUKK

- Forstemmende prosess

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. oktober 2012 kl. 09:48

Universitetet i Oslos kandidater til Forskerforbundets hovedstyre har trukket seg. Live Rasmussen forteller hvorfor.

--forstemmende-prosess


– Argumentene om at valgkomiteens forslag må få stå uberørt er svært vanskelig å forstå, sier Live Rasmussen.

Fakta
<

 

På første dag av representantskapsmøtet i Forskerforbundet ble det gjort kjent at prorektor Inga Bostad og leder av realfagsbiblioteket Live Rasmussen trakk seg som kandidater til forbundets hovedstyre. De var begge innstilt som kandidater fra Universitetet i Oslos (UiO) lokallag. Dersom det i løpet av representantskapsmøtets andre dag, onsdag 17. oktober, ikke kommer nye forslag til kandidater fra UiO, risikerer Forskerforbundets største lokallag ikke å ha representanter i hovedstyret.

Det har ikke lykkes Forskerforum å få en kommentar fra Inga Bostad, men Live Rasmussen opplyser til Forskerforum at hun trekker seg på grunn av prosessen som har vært rundt valg av kandidat til leder av Forskerforbundet. Hun understreker samtidig at hun ikke taler på vegne av Inga Bostad.

– Uryddig og lukket prosess

– Det har vært en uryddig og lukket prosess, som har vært lite egnet til å få opp de viktigste diskusjonene om de forskjeller i syn på hva en leder av Forskerforbundet bør være, sier Rasmussen til Forskerforum. – Den har også vært lite egnet til å ivareta en helt sentral tillitsvalgt i lokallaget som stiller til valg med dokumentert støtte fra enkeltpersoner og grupperinger innen og utenfor lokallaget, sier Rasmussen og legger til at hun mener prosessen kan påvirke motivasjonen til medlemmer, tillitsvalgte og sekretariatsansattes videre innsats for forbundet.

Prosessen hun viser til er at Forskerforbundets lokallag ved UiO valgte å støtte valgkomiteens kandidat, som ble enstemmig innstilt av komiteen, professor ved NTNU Petter Aaslestad. Samtidig hadde lokallagets egen hovedtillitsvalgt Kristian Mollestad lansert sitt kandidatur til ledervervet gjennom en kronikk i Forskerforum. Lokallaget begrunnet senere støtten til Aaslestad med at «det ville bli oppfattet som manglende respekt for valgkomiteens enstemmige innstilling og Forskerforbundets demokratiske organer» dersom lokallaget ikke støttet den innstilte kandidaten. Til Forskerforum sa lokallagsleder Eivind Balsvik at lokallaget ikke ønsket å fremstå som maktarrogante ved å legge beslag på ledervervet for en hver pris.

Mollestad trakk senere sitt kandidatur.

– Åpenheten er borte

I et brev til lokallaget og valgkomiteen gir Rasmussen uttrykk for klar støtte til Mollestad og mener det ville vært positivt om organisasjonen ga tillit til en som ikke har doktorgrad, «men som har jobbet for rettigheter, lønn og rammevilkår for forskeren og forskningen i store deler av sitt yrkesliv».

– Men det er ikke derfor jeg trekker meg, skriver Rasmussen. – Valgkomiteen ser ut til å ha funnet en utmerket person og verdig kandidat i Petter Aaslestad. Et ledervalg med flere kandidater er et gode for organisasjonen og det er selvfølgelig representantskapet som avgjør hvem som blir leder. I dette tilfellet kunne diskusjonene rundt valget blitt ekstra spennende siden profilene på Mollestad og Aaslestad er så vidt forskjellige, skriver hun og understreker at det er prosessen rundt hun reagerer på.

– Prosessen i lokallaget rundt Kristians kandidatur og det som endte med lokallagets støtte til Petter Aaslestad har derimot vært forstemmende og er grunnen til at jeg trekker meg. Den åpenhet, respekt, solidaritet og omsorg som etter mitt syn har preget samhandling og viktige avgjørelser i lokallaget – også ved intern uenighet – er borte. Argumentene om at valgkomiteens forslag må få stå uberørt og at man ikke vil utøve maktarroganse og vil stemme med de andre store lokallagene er også svært vanskelige å forstå, skriver hun. Hun legger til at hun som hovedstyremedlem ville vært avhengig av lokallaget, men at tilliten mellom henne og lokallaget nå mangler.

Mangler tillit

– Det å sitte i hovedstyret er en stor ekstra jobb som krever energi til å gå inn i også ting man ikke brenner for. Det å gjøre den jobben uten tillit og god dialog med lokallaget er for meg utenkelig. Min kunnskapsbase og tilknytning til Forskerforbundet går hovedsakelig gjennom lokallaget, mens slik situasjonen nå er mangler det nødvendig tillit begge veier, skriver hun.

Forskerforum har spurt lokallagsleder Eivind Balsvik om han ønsker å kommentere årsakene til at Rasmussen trekker seg og hvordan lokallaget stiller seg til potensielt å stå uten kandidater til hovedstyret. Han har avslått dette.

Valget av leder og hovedstyre vil foregå onsdag ettermiddag.